5 mei = handhygiëne

Op 5 mei is het Internationale Dag van de Handhygiëne. Jaarlijks wordt op deze dag het belang van handhygiëne wereldwijd in de kijker gezet. Handhygiëne is en blijft immers een heel belangrijke maatregel in de preventie van zorginfecties.

Naar aanleiding van deze Internationale Dag van de Handhygiëne slaan de ziekenhuizen van het CUROZ-netwerk opnieuw de handen in elkaar om handhygiëne te promoten bij de gezondheidswerkers van de 4 ziekenhuizen (A.S.Z., AZ Sint-Maria Halle, OLV Ziekenhuis en UZ Brussel).

Dit jaar wordt in het CUROZ-netwerk de focus gelegd op twee belangrijke indicaties voor het ontsmetten van de handen binnen de zorg: vóór patiëntencontact en vóór een zuivere of invasieve handeling.

Zo wordt een handhygiënekrant uitgegeven, waarmee gezondheidswerkers hun kennis over handhygiëne kunnen opfrissen.

Daarnaast werd een heuse escape room ‘Escape from CUROZ Island’ in elkaar gestoken door HOST CUROZ . In groepjes van 4 kunnen gezondheidswerkers hun kennis over handhygiëne testen en een poging wagen om de code van CUROZ te kraken.

Ook vanuit Departement Zorg (voor Vlaanderen) en Vivalis (voor Brussel) zijn er initiatieven om handhygiëne nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Departement Zorg lanceert voor Vlaanderen een digitale poster om medewerkers van woonzorgcentra te bedanken om elke dag opnieuw voor 100% handhgygiëne te gaan. De poster is te downloaden op hun website (zowel in A3-formaat, handig A6-zakformaat of in breedbeeldscherm-formaat 16:9). Op de website kan eveneens het materiaal van de campagne handhygiëne van 2023 teruggevonden worden.

In Brussel verspreidt Vivalis twee posters: een algemene poster met de 5 indicaties voor handhygiëne en een poster rond correct handschoengebruik.  Op deze laatste poster staat een QR-code vermeld, die leidt naar een e-learning met een toffe escape game rond het thema handhygiëne, gericht naar de woonzorgcentra. Meer info is te vinden op hun website.

Laat jou gerust inspireren om ook in jouw zorgorganisatie handhygiëne te promoten!